Windows 10: Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.

Discus and support Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów. in Windows 10 Software and Apps to solve the problem; Mam problem. Próbuję zaktywować system Windows 11 na urządzeniu po wymienieniu podzespołów. Na tym samym urządzeniu był już zaktywowany system Windows... Discussion in 'Windows 10 Software and Apps' started by wojciech czarnota, Feb 19, 2025.

1. Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.

Mam problem. Próbuję zaktywować system Windows 11 na urządzeniu po wymienieniu podzespołów. Na tym samym urządzeniu był już zaktywowany system Windows 10 Pro na licencji cyfrowej, później po resecie urządzenia, był instalowany Windows 11 Pro ze strony Microsoftu, wtedy wszystko działało. Teraz jednak nie mogę zaktywować systemu Windows 11 Pro po wymienieniu podzespołów na tym samym urządzeniu "System Windows zgłosił, że nie znaleziono klucza produktu na urządzeniu. Kod błędu: 0xC004F213".

:)

wojciech czarnota, Feb 19, 2025

2. Ścinanie się systemu bez jasnego powodu, w dzienniku zdarzeń mnóstwo ostrzerzeń oraz błędów.

Ta odpowiedź została przetłumaczona automatycznie. W związku z tym mogą występować błędy gramatyczne lub dziwne sformułowania.

Szanowni Adrian_152,

Witamy w społeczności firmy Microsoft!

Rozumiem, że napotykasz pewne wyzwania związane z komputerem stacjonarnym po wymianie dysku SSD i ponownej instalacji systemu Windows 11. Opisane objawy, takie jak przerwy w działaniu systemu, długi czas ładowania i błędy w dzienniku zdarzeń, wskazują na potencjalne problemy, które mogą mieć wpływ na wydajność systemu.

Zagłębmy się w błędy, o których wspomniałeś:

• Identyfikator zdarzenia 10016: Ten identyfikator zdarzenia jest dość powszechny i można go zignorować, ponieważ zwykle nie powoduje problemów z wydajnością komputera.
    • Identyfikator zdarzenia 131: Ten błąd oznacza niepowodzenie podczas przenoszenia metadanych. Kod wyniku 0x80070490 często wskazuje na problem z uszkodzeniem systemu plików lub rejestru. Aby rozwiązać ten problem, możesz wyłączyć przemieszczanie metadanych, przechodząc do:

Ustawienia systemu Windows > System > Informacje > Zaawansowane ustawienia systemu > Wybierz kartę Sprzęt > kliknij przycisk Ustawienia instalacji urządzenia.

W wyskakującym okienku, które się pojawi, możesz zmienić ustawienie z Tak (zalecane) na Nie (urządzenie może nie działać zgodnie z oczekiwaniami).
    • Identyfikator zdarzenia 455 i identyfikator zdarzenia 41: Te dwa identyfikatory zdarzeń są nieco niejednoznaczne, szczególnie jeśli masz pewność, że system włącza się i wyłącza normalnie. Sugeruje to, że może występować potencjalny problem z systemem, który wymaga dalszego rozwiązywania problemów, ponieważ informacje dostarczane przez te identyfikatory zdarzeń są niewystarczające.
    Oprócz rozwiązania tych konkretnych błędów, zalecam przeprowadzenie kompleksowego procesu sprawdzania systemu i rozwiązywania problemów:

1. Pobierz najnowsze dostosowane sterowniki z oficjalnej strony internetowej producenta sprzętu. Obejmuje to sterowniki chipsetu, sterowniki systemu BIOS, sterowniki karty sieciowej, sterowniki karty graficznej, aktualizacje oprogramowania układowego itp. Biorąc pod uwagę niedawną instalację systemu Windows 11, pobranie sterowników jest szczególnie ważnym krokiem.
    2. Wykonaj czysty rozruch, aby odizolować oprogramowanie lub usługi innych firm, które mogą powodować konflikty, i monitoruj problemy z wydajnością w środowisku czystego rozruchu.
      • Naciśnij Win + R, wpisz msconfig i naciśnij Enter.
      • W oknie Konfiguracja systemu przejdź do zakładki Usługi.
      • Zaznacz opcję Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft, a następnie kliknij przycisk Wyłącz wszystkie.
      • Przejdź do zakładki Uruchamianie i kliknij Otwórz Menedżera zadań.
      • Wyłącz wszystkie elementy startowe, a następnie zamknij Menedżera zadań i kliknij OK w oknie Konfiguracja systemu.
      • Uruchom ponownie komputer.

Zastrzeżenie: Te kroki "czystego rozruchu" mogą na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowane. Jednak, aby uniknąć kłopotów, postępuj zgodnie z nimi w kolejności i krok po kroku, aby pomóc Ci wrócić na właściwe tory.
    3. Uruchom SFC i DISM, aby naprawić wszelkie uszkodzenia plików systemowych.
      • Znajdź CMD w menu Start, wyszukaj "Wiersz polecenia" i wybierz "Uruchom jako administrator".
      • Wprowadź następujące polecenia pojedynczo, upewniając się, że uruchamiasz następne polecenie po zakończeniu poprzedniego.

• Po zakończeniu skanowania możesz sprawdzić informacje o skanowaniu, aby sprawdzić, czy zostały wykryte i rozwiązane jakiekolwiek problemy.
    4. Monitoruj działanie systemu i wykorzystanie zasobów: Możesz otworzyć Menedżera zadań i sprawdzić wykorzystanie procesora i pamięci, aby zobaczyć, czy jakieś procesy nie zużywają nadmiernych zasobów.
    Jeśli wykonanie tych czynności nie rozwiąże problemu lub jeśli dokonano jakichkolwiek nowych odkryć lub postępów w rozwiązaniu problemu, prosimy o poinformowanie mnie o tym w dowolnym momencie w odpowiedzi.

Z góry dziękujemy za cierpliwość i współpracę, ponieważ wspólnie pracujemy nad rozwiązaniem tego problemu.

Pozdrawiam

Marcin | Specjalista ds. pomocy technicznej społeczności firmy Microsoft

Martin.D - MSFT, Feb 19, 2025
  3. Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia

Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia nie mogż zainstalować do mojej karty geforce GTX 870 M żadnych sterowników w systemie proszę o jakąś
    pomoc wcześnie od prawie 4 lat w różnych wcześniejszych wersjach widowsa 10 nie było problemu z tym ,teraz w win 1903 kartę grafiki mam nie widzoczną w systemie a sterowniki mi nie działają i nie chcą się wogóle zainstalować w systemie

HenryBorlandi, Feb 19, 2025
  4. Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.

Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia

Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia nie mogż zainstalować do mojej karty geforce GTX 870 M żadnych sterowników w systemie proszę o jakąś
    pomoc wcześnie od prawie 4 lat w różnych wcześniejszych wersjach widowsa 10 nie było problemu z tym ,teraz w win 1903 kartę grafiki mam nie widzoczną w systemie a sterowniki mi nie działają i nie chcą się wogóle zainstalować w systemie

HenryBorlandi, Feb 19, 2025
Thema:

Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.

Loading...
  1. Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów. - Similar Threads - Aktywacja systemu wymianie

2. problem z aktywacja

in Windows 10 Gaming
    problem z aktywacja: 0xc004f211 https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/problem-z-aktywacja/ca2012d6-e34d-4bb7-a582-9e5816a4b5fc
  3. Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.

in Windows 10 Gaming
    Aktywacja systemu Windows 11 po wymianie podzespołów.: Mam problem. Próbuję zaktywować system Windows 11 na urządzeniu po wymienieniu podzespołów. Na tym samym urządzeniu był już zaktywowany system Windows 10 Pro na licencji cyfrowej, później po resecie urządzenia, był instalowany Windows 11 Pro ze strony Microsoftu, wtedy...
  4. Aktywacja Windows po zmianie sprzętowej

in Windows 10 Gaming
    Aktywacja Windows po zmianie sprzętowej: Jak mam aktywować Windows po zmianie sprzętowej? Posiadam tylko płytę instalacyjną. Czy może da się odzyskać klucz po zgubieniu pudełka? https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/aktywacja-windows-po-zmianie-sprz%C4%99towej/a6e3d936-8742-4b90-85b8-8dbc74d743f2
  5. Aktywacja Windows po zmianie sprzętowej

in Windows 10 Software and Apps
    Aktywacja Windows po zmianie sprzętowej: Jak mam aktywować Windows po zmianie sprzętowej? Posiadam tylko płytę instalacyjną. Czy może da się odzyskać klucz po zgubieniu pudełka? https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/aktywacja-windows-po-zmianie-sprz%C4%99towej/a6e3d936-8742-4b90-85b8-8dbc74d743f2
  6. Nie mogę aktywować systemu Windows 10 po zmianie płyty głównej. Kod błędu 0x803F9000

in Windows 10 Installation and Upgrade
    Nie mogę aktywować systemu Windows 10 po zmianie płyty głównej. Kod błędu 0x803F9000: Gdy próbuję aktywować system, otrzymuje następujący błąd: Coś przerwało rozwiązywanie problemów. Upewnij się, że nawiązano połączenie z internetem, zaczekaj kilka minut, a następnie spróbuj ponownie.Gdy wybieram opcje rozwiaż problemy i "W tym urządzeniu dokonano niedawno...
  7. Nie mogę aktywować systemu Windows 10 po zmianie płyty głównej. Kod błędu 0x803F9000

in Windows 10 Software and Apps
    Nie mogę aktywować systemu Windows 10 po zmianie płyty głównej. Kod błędu 0x803F9000: Gdy próbuję aktywować system, otrzymuje następujący błąd: Coś przerwało rozwiązywanie problemów. Upewnij się, że nawiązano połączenie z internetem, zaczekaj kilka minut, a następnie spróbuj ponownie.Gdy wybieram opcje rozwiaż problemy i "W tym urządzeniu dokonano niedawno...
  8. Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta...

Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta...: Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia nie mogż zainstalować do mojej karty geforce GTX 870 M żadnych sterowników w systemie proszę o jakąś pomoc wcześnie od prawie 4 lat w różnych wcześniejszych wersjach widowsa 10...
  9. Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta...

Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta...: Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta grafiki nivdia nie mogż zainstalować do mojej karty geforce GTX 870 M żadnych sterowników w systemie proszę o jakąś pomoc wcześnie od prawie 4 lat w różnych wcześniejszych wersjach widowsa 10...
  10. Po najnowszej aktualizacji systemu windows 10 do wer.1903 przestała mi działać karta...

in Windows 10 Drivers and Hardware