Windows 10: Clone not working

Discus and support Clone not working in Windows 10 Installation and Upgrade to solve the problem; Did a clean install onto a 120GB SSD and then have cloned the disk to a 250GB one using Macrium. Now I have a little problem and I don't know just what... Discussion in 'Windows 10 Installation and Upgrade' started by ICIT2LOL, Jul 3, 2016.

  1. ICIT2LOL Win User

    Clone not working


    Did a clean install onto a 120GB SSD and then have cloned the disk to a 250GB one using Macrium. Now I have a little problem and I don't know just what to do - the clone disk goes into a "self repair" loop ending up with the same result that it cannot be fixed. Is there any fixes that I can try or have I got to re install onto that 250GB disk all over again. If I have to do that then I shall just whack in a 500GB SSD but I would rather get it fixed first.

    Any suggestions appreciated.

    :)
     
    ICIT2LOL, Jul 3, 2016
    #1

  2. CLONE, CLONE, CLONE !

    Hello everybody,

    Before upgrading, clone your system disk !

    I read too many posts from people having upgraded and who cannot rollback with the W10 rollback function.

    If only they haved cloned...

    Two solutions are better than one.
     
    Thierry DUGUET, Jul 3, 2016
    #2
  3. Ivy336289 Win User
    What hard drive clone software works with Windows 10

    I use AOMEI Backupper free version. It can help you to
    clone seagate hard drive
    . And it works fine on Windows 10/8/7.

    hope it works for you.
     
    Ivy336289, Jul 3, 2016
    #3
  4. essenbe Win User

    Clone not working

    essenbe, Jul 3, 2016
    #4
  5. ICIT2LOL Win User
    Ok Steve I have only one disk in the machine (Asus G750JM ROG) at any one time because the second port is not being picked up so I do the clone with one of those USB to SATA adaptors.
    The ACHI the machine has EUFI and given what I mentioned about the above I guess I can leave that?
    In any case I will try the clone in safe mode and reading that safe mode tut I was getting those options last night but the troubleshoot just seemed to try and repair - but I wasn't in safe mode if that makes any difference?

    Still if things go south still I shall just do another clean install as I have my programs and the WLAN driver on a stick and the install seems to be a fair bit faster process that the 7 install and I shall do it to a 500GB drive instead because I was intending to clone to a 250GB drive until I got a bit full then go larger but I suppose cloning could possibly be the problem with corrupting the initial install?
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #5
  6. topgundcp Win User
    Instead of cloning. I would suggest to use Macrium to create a backup image to an external HD, verify it then restore it to your new SSD. Always work for me.

    NOTE: Cloning is bad and sometimes you'd get disk signature collition (Both disks are having the same signature)
     
    topgundcp, Jul 4, 2016
    #6
  7. ICIT2LOL Win User
    Yep well I couldn't even get into safe mode in any form and te machine just cycles back to Attempting repairs. So I have bitten the bullet put the 500GB in and am installing as I type I just hope the new code they sent me works.

    But I will do an immediate backup image as I guess you are right about the cloning it hasn't always worked out in the past either but more often than not has been good.

    Thanks to you both for the advice*Smile
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #7
  8. ICIT2LOL Win User

    Clone not working

    Thanks helpboot I might try them next time as I am half way through the updates on a new install.

    The bit that is bothering me now is that Showkey is showing a Home version whereas the original install was activated to Pro using the 7 Pro key anyway will recheck that when the dust settles.
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #8
  9. ICIT2LOL Win User
    Just an update I find now that they have left me with the Home version instead of the Pro I had on the smaller drive. I used the activation code they sent back the first time but no go. I have been on the line with their support people who wanted to charge me $150+ to do a one time fix and so on and so on.

    I might try cloning again or another reinstall as they said my registry was corrupt and I don't see how on earth it could be as I have only just installed the OS. They did run an SFC which showed no violations but then showed me a load of the event viewer with the errors circled but I don't knw what they mean. The system is working ok but I am really disappointed in Microsoft and the fact one cannot get any real person to person support.

    Any ideas folks please??
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #9
  10. essenbe Win User
    John, are you sure you were talking to MS Support? I've never heard of them charging for this install, plus the errors in event viewer is what all the scammers use to get access to your machine. There isn't a machine that does not show errors in event viewer.

    You are going to have great difficulty booting from a USB. Also, @topgundcp is correct. a Clone will copy the disk signature and you cannot have 2 disks with the same signature in a UEFI Install. That was why I had told you to disconnect the original disk to boot thee clone. I'm sure you will have to install the drive for it to work. I did it that way once and had to boot into safe mode before it started working. I usually just restore an image.
     
    essenbe, Jul 4, 2016
    #10
  11. x509 Win User
    What about running bcdboot to fix the disk signature issue? Or are there other tools that can fix that issue? (I'm sort of a newbie on these topics.)
     
  12. ICIT2LOL Win User
    Yep Steve I only have one disk in the machine as the second SATA port doesn't show up if I connect a disk there so there was no disks but the one being installed onto in the machine. The ISO I burnt it at a very slow speed -1x if I remember rightly to make sure t was copied as best one can so could it still be something wrong with it yet the first install went ok. *Confused

    Well I phoned the Microsoft support number and it gave me a LogMeIn link which I have seen before and to cut a long story short they ran a sfc which showed no violations and the charge as I mentioned dropped from $150+tax to $30+ tax and needless to say I refused that all.

    The event viewer yes mate I know there are always tons of errors and stuff like that and she circled them to show me but you might as well show me spots on the moon!

    What I don't get is why did the first install go ok with Pro using my 7 Pro key and not this install? I tried using the key they gave me via Showkey and also the 7 Pro key which of course was rejected so it is gone!! That in itself is enough to really pee me off as I paid for the Pro key and I should get it regardless of how many times I re install it.
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #12
  13. x509 Win User

    Clone not working

    What if the OP had cloned only the Windows partition and not the entire disk?
     
  14. topgundcp Win User
    When you clone, you clone the whole thing, bit by bit, sector by sector so they both look identical. What you said is to copy, not clone.
     
    topgundcp, Jul 4, 2016
    #14
  15. ICIT2LOL Win User
    Am actually with Microsoft support now and a techie who has assured me he is a Microsoft tech and I will not be charged any money and I saw him go to an upgrade which it did before with the first install after entering my 7 Pro key and am waiting the outcome of the upgrade to complete.

    I do hope this will be the last of it but it looks to be going to be a long wait as it says 100% complete but nothing is happening.

    Well I think the problem has been fixed the activation is now showing Pro and it was an upgrade from M$ that was missing. So the techie is going to call me back tomorrow to see if everything is good - fingers crossed.
     
    ICIT2LOL, Jul 4, 2016
    #15
Thema:

Clone not working

Loading...
  1. Clone not working - Similar Threads - Clone working

  2. Is it recommended to clone Win10 19H1 OS from a pyrite supported NVMe SSD to an IEEE On...

    in Windows 10 Installation and Upgrade
    Is it recommended to clone Win10 19H1 OS from a pyrite supported NVMe SSD to an IEEE On...: We are seeing failures while cloning OS from Pyrite supported NVMe SSD to IEEE ON supported NVMe SSD. WOuld like to understand the implication of doing this from the Windows front....
  3. How to boot a perfect cloned installation of Windows 10 (installed on the first disk) from...

    in Windows 10 Ask Insider
    How to boot a perfect cloned installation of Windows 10 (installed on the first disk) from...: Hello to everyone, I've cloned byte by byte Windows 10,that I have installed on the disk SATA sda to SATA disk sdb. The disk structure sounds like this : Recovery Partition = 499 MB NTFS EFI partition = 99 mb vfat C partition = 464,60 GB NTFS OEM partition = 575 MB...
  4. Clone laptop hd to SSD not working

    in Windows 10 Drivers and Hardware
    Clone laptop hd to SSD not working: I cloned laptop to SSD and it says cloned successfully. I stick the SSD into the laptop and it doesn't work. Messages on screen say ' Initialising and establishing link' Then ' DHCP' with a flashing slash' 'Exiting intel boot agent cannot boot from any device' then to a...
  5. Copy Updated C Partition to a previously cloned drive works ?

    in Windows 10 Installation and Upgrade
    Copy Updated C Partition to a previously cloned drive works ?: I am planning to test the impact of upgrading to windows version 1803 from 1709 after a catastrophic failure at the beginning of this year . So basically I have had a disk drive upgrade where i cloned the older drive then reinstalled it as a second bootable drive on the...
  6. VMWare Workstation 11 & working Cloned win 10 now not activated

    in Windows 10 Virtualization
    VMWare Workstation 11 & working Cloned win 10 now not activated: I have been using VMware 11 which I am new too, And also playing with a new windows 10 install. I have installed a genuine win 7 copy which was activated and then installed win 10 from inside win 7 and this also activated without problem. So left with a working activated...
  7. Clone File Checker Pro (full) does NOT work with Win 10

    in Windows 10 Software and Apps
    Clone File Checker Pro (full) does NOT work with Win 10: Clone File Checker Pro (full) does NOT work with Win 10 Before last update it worked, NOW it does NOT, me and Socrim tried everything, including unlocking everything' 1607 OS BUILD 14965 72102
  8. Anyone knowing a CLONE program that works on Win 10 X64

    in Windows 10 Software and Apps
    Anyone knowing a CLONE program that works on Win 10 X64: hi guys, does this already exists for the new Windows Technical Preview? thanks Jeff 2564
  9. start menu doesn't work on OS cloned with Aomei

    in Windows 10 Software and Apps
    start menu doesn't work on OS cloned with Aomei: I am trying to clone a 760GB Western Digital HDD to a Sandisk Ultra 500GB SSD using Aomei Backer Upper. I use the disk clone option, not the OS option. The original drive had 40% free and the clone went smoothly leaving 10% free on the SSD. I can boot into Windows 10 ok and...
  10. Upgraded to 10 pro from 8.1 pro, then cloned and it all works

    in Windows 10 Support
    Upgraded to 10 pro from 8.1 pro, then cloned and it all works: I took my 8.1 pro install and did a media tools upgrade from MS and said upgrade this PC, for an optiplex 755 6gb ram, core2duo 2.2ghz etc... Then I wanted to clone win10 for a backup, but the machine only has one sata ability being a mini pc. So I took an emachines T3616...