terrible slow boot

Discus and support terrible slow boot in Windows 10 Support to solve the problem; I gave Windows 10 another chance after March update and tried a VM so I upgraded main Windows 8.1 to 10 build 10041 Bios-> windows logo for some... Discussion in 'Windows 10 Support' started by derek10, Apr 11, 2015.

  1. derek10 Win User

    terrible slow boot


    I gave Windows 10 another chance after March update and tried a VM so I upgraded main Windows 8.1 to 10 build 10041

    Bios-> windows logo for some seconds->black screen for 10 minutes->desktop

    While on the black screen, the HD light is constantly on. After desktop everything is fine. On windows 8.1 it took less than a minute to boot.

    I will defrag and see, meanwhile any suggestion is welcome. Thank you

    :)
     
    derek10, Apr 11, 2015
    #1
  2. KelvinOgwu Win User

    Slow restart after win10 upgrade.

    I had the same issue. Mine was TERRIBLE!!. This article helped me a little , although not totally. How to fix windows 10 slow boot
    issues
     
    KelvinOgwu, Apr 11, 2015
    #2
  3. Jasonut Win User
    Windows 10 Creators Update... slow internet.

    I have the same issues and trying to find a solution.

    Creators Update has made my PC terribly slow.

    1. Slow to boot

    2. It freezes randomly.

    3. Programs slow to load.

    4. I started getting BSOD's

    Computer worked flawlessly prior to this update.

    I even formatted the computer and completed clean install. Still slow. Still freezes. However, I don't get BSOD's anymore.

    PC is so slow with Creator update it is unusable.
     
    Jasonut, Apr 11, 2015
    #3
  4. derek10 Win User

    terrible slow boot

    defrag an disk cleanup did nothing.
    Happens when rebooting and not booting from shutdown

    Will try build 10049 as I noticed I had a old one
     
    derek10, Apr 12, 2015
    #4
  5. BunnyJ New Member
    Build 10049 is the last official build that MS dropped. Using the newer ones is a bit more risky since they're leaks and not as fully tested out as the official ones. Try to perform a clean install and see what happens.

    Jeff
     
    BunnyJ, Apr 12, 2015
    #5
  6. derek10 Win User
    Thank you. I am in the fast ring. I will mostly do it as the installation of 10049 failed (Installation Failure: Windows failed to install the following update with error 0xC1900106: fbl_impressive 10049 Professional.). I will try a second time and if fails then make an ISO and try a clean install *Wink

    update: noticed I had only 10GB free. Maybe it was the problem. I removed a bit and now I have 30, hope now works and see if it fixes the slow boot if not then clean install
     
    derek10, Apr 12, 2015
    #6
  7. derek10 Win User
    WTH is installing a new build so SLOW?!?! 5 hours and still only on 23%. A clean install takes no more than 30 min. I will exit fast ring NOW
     
    derek10, Apr 12, 2015
    #7
  8. derek10 Win User

    terrible slow boot

    Installed 10049, still 10 minutes boot time with HD light on.

    Does W10 require now a SSD or ultra fast HD or what
     
    derek10, Apr 13, 2015
    #8
  9. LEE
    Lee Win User
    Either. . .in other words use what you want. . . I am using a SSD. . .*Smile
     
  10. usasma Win User
    The latest BIOS for your mobo dates from 2012. Although Gigabyte supports Win8.1 on it, I have to wonder if there's an issue that makes it incompatible w/Win10.

    10 gB free definitely isn't enough. This page says you must have a minimum of 16 gB free: System requirements - Microsoft Windows

    Also, if you only have 16 gB free, the system will not respond well and will get even slower as you add things to it.
     
    usasma, Apr 13, 2015
    #10
  11. derek10 Win User
    Good for you... I can only use the ancient slow laptop HD mentioned in my sig. But windows 8.1 and previous did boot way faster.

    Thank you. Now I have 40 GB after disk cleanup removed 20 GB (LOL) and uninstalled some apps. I hope this is enough for win 10tp.
    I have the latest BIOS, hope my mb is compatible with 10 even unofficially!
     
    derek10, Apr 13, 2015
    #11
  12. derek10 Win User
    Reverted back to Windows 7. I will try W10 again when it's released.
     
    derek10, Apr 13, 2015
    #12
  13. WHS
    whs Win User

    terrible slow boot

    Next time you should check in Event 100 of Eventvwr > Details tab what process holds things up. Event 100 you find when you drill down this chain:

    Eventvwr
    Applications and Service Logs
    Microsoft
    Windows
    Diagnostics - performance
    Operational
    Event ID 100
     
  14. lehnerus2000 Win User
    Something weird is happening with your PC and W10. *Confused

    Now that you have reinstalled W7, download VMware Player, install W10TP in that and check the boot time.

    I'm running my W10TP VM on Linux Mint 17.1 Host.
    The boot time was ~20 seconds when it was "empty", but now that I have installed a handful of programs it's ~55 seconds.
     
    lehnerus2000, Apr 14, 2015
    #14
  15. WHS
    whs Win User
    Yeah right. I run W10TP also in VMware Player on a W7 host and my boot time is 23 seconds.


    terrible slow boot [​IMG]
     
Thema:

terrible slow boot

Loading...
  1. terrible slow boot - Similar Threads - terrible slow boot

  2. Newspaper looks terrible.

    in Browsers and Email
    Newspaper looks terrible.: As you can see in the link,my newspaper look terrible in my browser edge.I had contact with the Publisher but they have no solution. With other browsers i have no problem.So,what is the problem here? http://users.telenet.be/solidjumbo/Foto/Krant.JPG 98821
  3. New version of SKYPE - terrible -- back to previous version

    in Windows 10 Software and Apps
    New version of SKYPE - terrible -- back to previous version: Hi folks In the race to "simplify things" - newer versions always seem to get worse - and the new SKYPE for Windows is horrible -- why do new developers hate menus -- loads of us are still using "Old fashioned computers" with nice large screens rather than tiny mobile...
  4. Super high speed internet but actual browser speed is terrible

    in Windows 10 Network and Sharing
    Super high speed internet but actual browser speed is terrible: My desktop has a external network card that connects at 520 mb, using comcast internet with a dl of 150 and ul of 30 I tried chrome and internet explorer and they both are quite laggy, my laptop works just fine The desktop is actually closer to the router than my laptop...
  5. Terrible flashing/crashing in firefox

    in Windows 10 Graphic Cards
    Terrible flashing/crashing in firefox: This happens quite often and it seems to be connected to the flash player... so those facebook floating notifications and youtube stuff or google maps and generally pages with heavy flash content are very delicate and cause this horrible flashing. Windows gives me messages...
  6. terrible internet connection time

    in Windows 10 Support
    terrible internet connection time: Download Speed 5-20 Mbps; CPU < 20%; Memory < 75%; Win 10; anti-virus internet protection off; no viruses found; trouble shooter does not find any connection problems; connecting to links dreadful often taking over 10 minutes 45428
  7. Game Performance Terrible when Playing on Main Monitor

    in Windows 10 Performance & Maintenance
    Game Performance Terrible when Playing on Main Monitor: Hello Everyone! I'm desperately trying to fix an issue that I've been having ever since I got my new monitor. I can't even really describe the issue because I don't understand it. Basically if I am running a game on my main monitor,...
  8. Windows 10 terrible performance issues

    in Windows 10 Performance & Maintenance
    Windows 10 terrible performance issues: So I had a Windows 7 Professional, and yesterday I installed Windows 10, clean installation, not an upgrade. I downloaded CS:GO, and when I went in for a couple of rounds, I noticed a terrible lag. First thing I did was turn off Game DVR. Didn't help. Increased virtual...
  9. [14393.953] Terrible gaming performance

    in Windows 10 Performance & Maintenance
    [14393.953] Terrible gaming performance: Hello fellow forum members. Since the update from 14393.693 to 14393.953 I am experiencing very bad performance in several games (Grim Dawn, CS:GO). Alhough more testing is needed the difference is quite noticeable all across the board. Any ideas? Nothing else was...
  10. Something has gone terrible wrong with my laptop Im just stuck?

    in Windows 10 Support
    Something has gone terrible wrong with my laptop Im just stuck?: Hi All First a bit about the laptop. I have this Acer V5-571 and right from day one its been a pain its been back 4 times and slow for a i5 Its likewatching paint dry. I mean it takes over 5 hours to do a backdate.. So I try not to do anything that I have to do a backdate so...